«

»

Gen 19

Balanç dels Pressupostos Participatius

L’any 2015, al programa de govern del PSC vam plantejar nous mecanismes de participació reals i que tinguessin com a objectiu implicar realment a la ciutadania en la governança de la ciutat. Un model de ciutat a on les persones eren i han de ser al centre de l’acció municipal i a on també hi hagués cabuda a poder recollir projectes que fossin en benefici de la tota la comunitat.

Dèiem en aquella campanya, que si Paris, una gran capital europea, impulsava pressupostos participatius, Vilanova i la Geltrú també ho podia i ho havia de fer. Convençuts que la nova governança entre la ciutadania i el seu Ajuntament, passa per una escolta i una participació activa. Així, en el moment que vam ser decisius i vam poder elaborar el pacte de govern, va quedar recollida aquesta reivindicació. L’any 2016 vam treballar el funcionament i les bases, a on el procés mitjançant Internet i els mitjans tecnològics havia de ser el motor que fes funcionar tot el procés. L’any 2017 vam iniciar la prova, amb 150.000 euros del pressupost municipal i amb un import màxim  de 30.000 euros per projecte a executar, que vam repetir de nou al 2018.

Després de dues edicions, podem afirmar l’èxit d’aquesta iniciativa com l’eina de participació més important i rellevant que ha fet l’ajuntament els darrers anys, tant pel gran nombre de persones que s’han implicat, com la importància dels projectes i també, per haver generat a la ciutat un moviment positiu entre persones a títol individual, entitats i associacions per elaborar bons projectes que tinguin el millor impacte i puguin resultar guanyadors.

Malauradament hem vist com alguns projectes han vingut a suplir les mancances  en aspectes com el manteniment de la via pública, així, asfaltar un tros de carrer hauria de ser una obligació de l’ajuntament, no una proposta ciutadana, tot i així, benvinguda la possibilitat de poder intervenir-hi.  Però per evitar convertir aquesta eina en una suplència d’allò que ha de fer la institució de forma obligada, caldrà treballar-hi per fer una major difusió d’aquesta eina a les properes edicions, puntuar i donar cabuda a projectes innovadors que siguin beneficiosos per a la ciutat i el seu entorn, i que en definitiva, continuem impulsant una major i més participació a la institució, també amb una major dotació dels recursos que s’hi destinen, compromís que prenem en el moment que tornem a tenir responsabilitats al govern de la ciutat.

Fes més i millor Vilanova i la Geltrú ens correspon a tothom, a polítics però també amb la implicació de la ciutadania i de les entitats, i aquesta eina és una magnífica oportunitat per fer-ho.

Juan Luis Ruiz

Alcaldable socialista per Vilanova i la Geltrú

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *