«

»

Set 15

Canviem el PSC, canviem Catalunya

Article de Juan Luis Ruiz publicat al Diari de Vilanova

Deia el gran polític i pensador Mahatma Gandhi que “si vols canviar el món, canvia’t a tu mateix”. Des del meu punt de vista, aquesta frase reflecteix en molt bona mesura quina és la situació actual del PSC i el repte al que s’enfronta el partit en els propers mesos, en el procés congressual que tot just ara s’inicia.

Cal que el PSC es canviï a si mateix, es renovi i es posi al dia per poder entomar en les millors condicions el nostre objectiu de construir una Catalunya més justa, cohesionada i amb més igualtat, llibertat i oportunitats per a tothom.

Certament, els darrers anys no han estat fàcils per al PSC. La crisi econòmica, la crisi social i la crisi política ens han afectat de manera profunda i ens han fet perdre bona part del suport de la ciutadania.

Tenim el repte, la necessitat i el deure de renovar-nos. I això no vol dir només i simplement un canvi de persones -que també-; sinó un canvi en la nostra manera d’actuar, en el nostre funcionament i en les nostres propostes. Un canvi que ens permeti reformular els nostres plantejaments i les nostres polítiques per respondre, de la millor manera possible, a les necessitats de la ciutadania en els nous temps. La Catalunya de 2016 és radicalment diferent a la dels anys vuitanta, a la dels noranta i, fins i tot, a la de principis del segle XXI. I, per tant, les polítiques que s’impulsin tampoc no poden ser les mateixes.

Històricament, un PSC fort ha estat clau per a la garantia de cohesió social al nostre país. Els i les socialistes hem estat els responsables de bona part dels avenços democràtics, socials i culturals a Catalunya des del final de la dictadura. Hem liderat la transformació dels nostres pobles i ciutats dotant-los de serveis i de qualitat de vida; hem impulsat la immersió lingüística a l’escola com a factor essencial de cohesió; hem treballat incansablement per una educació i una sanitat públiques de qualitat; i hem impulsat el reconeixement de la nostra identitat i dels nostres drets com a nació a través dels dos Estatuts d’autonomia de la democràcia.

En aquests moments a Catalunya torna a ser imprescindible aquest PSC fort i amb les idees clares, que torni a esdevenir un partit catalanista de referència en la lluita per la justícia social i la igualtat d’oportunitats. Un PSC que recuperi la confiança de la ciutadania que, en alguns moments de la crisi, pot haver sentit que les nostres propostes ni eren prou valentes ni eren prou creïbles.

Un PSC amb una vocació clarament d’esquerres. En que la nostra principal línia d’acció, el que ens preocupi i ens ocupi per sobre de tot sigui la construcció d’una Catalunya amb llocs de treball dignes; sense desnonaments; amb una sanitat pública forta i de qualitat; i amb una educació pública garantia de progrés i d’oportunitats.

Un PSC que treballi, com ha fet històricament, per un millor reconeixement de Catalunya dins Espanya, per un millor finançament i per una millor distribució de competències. Un partit que esdevingui un actor clau en el tan necessari diàleg entre Catalunya i la resta d’Espanya.

Un PSC que tingui també entre els seus principals objectius la millora i l’aprofundiment de la nostra democràcia.

Miquel Iceta ha estat el Primer Secretari necessari en aquests darrers anys per al PSC. Ha aportat la seva experiència, intel·ligència i saber fer per estabilitzar un partit que havia patit, i segueix patint, un pèrdua important de suport ciutadà i, sobretot, de descapitalització humana interna. I ha de continuar tenint, sens dubte, un paper important dins del partit i en la política catalana.

Però un cop superada la inestabilitat interna, és el moment de fer un pas més, de tancar aquest període de transició i de fer un canvi en profunditat per tornar a esdevenir el partit de referència de l’esquerra a Catalunya. Això passa, necessàriament, per nous lideratges.

I crec que la millor persona per encapçalar aquesta nova etapa i fer possible aquest PSC al que m’he referit abans és la companya Núria Parlon. Com alcaldessa de Santa Coloma, com a diputada i com a Viceprimera Secretària del PSC ha demostrat una gran capacitat de gestió, de lideratge i, sobretot, ser una persona d’unes fortes conviccions polítiques d’esquerres i de progrés. Estic convençut que amb Núria Parlon al capdavant serem capaços de canviar el PSC per canviar Catalunya.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *