«

»

Jul 11

Cap a un nou model de ciutat per a Vilanova i la Geltrú

El gener de 2012 el Ple de l’Ajuntament va votar, en Ple extraordinari, l’inici de la redacció d’un nou Pla General d’Urbanisme. Aquest és el document més important que té qualsevol ciutat i en temps de crisi, moltes d’elles han apostat per revisar les estratègies i adoptar models menys expansius, planificar les necessitats econòmiques, de protecció d’espais verds, de mobilitat; una ciutat que camini també aquí cap a la cohesió social i territorial… Aquestes, conjuntament amb altres premisses, eren els objectius d’aquest nou document que ha de substituir la revisió feta l’any 2001 del Pla General que té Vilanova des de principis dels anys 80. Aquell Ple, amb una àmplia majoria, donava el tret de sortida a planificar un nou model de ciutat. L’endemà del Ple però, el propi govern ja posava fre al que ha esdevingut una necessitat. Tres anys després, han complert amb la seva paraula, i no s’ha fet cap pas decisiu, tot i les demandes i recordatoris que s’han exigit.
Sí que s’ha presentat, després de tot aquest temps, un estudi de com fer aquest procés. Un estudi encarregat a fora, que ve a reiterar gairebé el mateix que hem dit algunes forces polítiques i que documents del propi Ajuntament ja definien com l’estratègia i el cost aproximat, per tant, cap novetat. Cal recordar que el PSC ens vam mostrar en contra d’encarregar aquest nou estudi, per considerar-lo innecessari.
Ens trobem en el mateix punt de partida: sense començar la redacció d’aquest nou Pla General. S’ha perdut un temps valuós per poder replantejar qüestions i el model de la ciutat, vinculat evidentment a la necessitat d’adaptar-nos a un nou escenari econòmic i social. I és clar que el que acabi decidint-se sobre l’Eixample Nord i l’Ortoll pesen sobre el futur model de planejament i de ciutat pel qual s’opti, i en ambdós casos aquesta legislatura no s’ha avançat en consensuar les línies estratègiques. Des del grup socialista hem manifestat i ens hem mostrat oberts al debat i al consens i decidir plegats l’estratègia. En els dos casos la utilització dels llenguatges, i de la tàctica electoral, d’alguns grups ha pesat més que en la voluntat de reflexió i el fons: el cas de l’Ortoll s’acusa a la oposició d’estar en contra de la prolongació del carrer Zamenhoff (necessàriament lligada a la planificació final de tot el sector), quan en realitat amaguen la voluntat l’asfaltat camins, sense cap estudi de mobilitat i amb total improvisació.
En el cas de l’Eixample Nord, hem vist com desprès de tres anys de reunions de treball a on ningú ha qüestionat ni el model ni el calendari que defensàvem gairebé tots els grups als nostres programes, ara hi ha qui decideix bloquejar-ho sense proposar cap alternativa sobre la taula, incomplint així un mandat del Ple. Un cop més, des del grup socialista vam proposar un pla de participació que podia acabar amb una audiència o el mecanisme més idoni, en aquest cas, sense cap estratègia electoral i amb la voluntat real de poder reflexionar i decidir. Es va rebutjar poder fer un procés de participació i d’informació més ampli, perquè creiem que cal evitar repetir debats polítics davant la ciutadania sense que aquesta hagi tingut l’oportunitat de conèixer a fons tota la informació per saber què és i què implica l’Eixample Nord per a Vilanova i la Geltrú.

En els dos casos, perdem en aquesta legislatura l’oportunitat de cercar un consens, de fer-ho amb processos de debat i reflexió, com amb la constitució d’un Consell Assessor urbanístic obert a la ciutadania, tal i com hem defensat. A un any vista de les eleccions municipals serà més difícil que això sigui possible, mentrestant, altres territoris i ciutats han aprofitat aquest temps per posicionar-se, fer aquests debats i preparar-se per entomar i liderar un nou moment post-crisi. A Vilanova i la Geltrú aquests hauran estat quatre anys només de gestió del dia a dia de l’Ajuntament, sense cap ambició ni relat de ciutat, que serà el principal repte que entomarem el proper Ajuntament.

Article d’opinió del Grup Municipal Socialista de Vilanova i la Geltrú

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *