«

»

Abr 26

Cultura: un aposta per un futur col·lectiu millor

DSC01249Dies enrere Joan Margarit, en una visita a la ciutat, feia ús de l’expressió “intempèries morals“ i alertava com de contraproduent serà en el futur haver-nos oblidat  de la cultura.

Certament el panorama nacional és poc agraït. La crisi econòmica i la crisi de valors que estem patint ens posa en una doble tessitura. Per una banda, fruit de la crisi, hom pot arribar a concloure que no cal donar protagonisme i recolzar la cultura. Pot semblar, fins i tot, poc solidari. Per altra banda, i en una mirada oposada, aquells que pensem que el futur i el progrés col·lectiu passa, entre d’altres, per enfortir i no oblidar la cultura. Des de la resistència i la rebel·lia que suposa que la cultura és un dret absolutament vinculat a l’estat del Benestar, un dret vinculat a un futur més igualitari per a tots i totes.

A la ciutat de Vilanova i la Geltrú, fer consideracions i reflexions entorn la cultura és posar de relleu, i de manera especial en aquests moments, la importància de la feina compartida amb moltes persones. Recordar que a la ciutat, han fet cultura les entitats  culturals, les empreses del sector cultural, els creadors/es de l’àmbit artístic i musical, les polítiques públiques municipals…

Per altra banda, la trajectòria i la història cultural de la ciutat estan marcades per èxits col·lectius. Les biblioteques són, de ben segur, l’èxit més rotund de la ciutat en matèria de cultura. Han estat equipaments de proximitat per a la ciutadania que els ha reconegut com a espais culturals. La festa ha continuat essent referència i contribueix i suma amb d’altres sectors econòmics. El teatre, La Sala, L’Auditori, els museus… són estructures d’aquesta ciutat que fan cultura. I fins i tot, les millores produïdes en la “llei de barris” buscaven aquest vessant, donat que l’espai públic és concebut com a espai on la ciutadania hi viu les seves accions culturals.

Si el panorama general de la cultura és poc agraït i poc esperançador, en l’àmbit local  té molta transcendència reconèixer el paper de la comunitat i buscar estratègies noves per mantenir l’estructura de serveis culturals bàsics. Més enllà de la voluntat de “mantenir” les solides bases que s’han construït al llarg dels anys , hem d’apostar per cercar noves maneres de  posicionar la cultura com a element central de la política municipal i de les propostes de benestar dels vilanovins i vilanovines. Calen nous models de governança amb la ciutadania, on l’eix central sigui el de la confiança i la coresponsabilitat.

Així mateix,  les noves maneres de posicionar la cultura passen no nomes per afirmar, de manera retòrica, que “Cultura es benestar”. Que n’és. O que les polítiques culturals  són cohesió social i convivència… sinó que cal plantejar com resoldre els vincles entre cultura i educació,  i entre cultura i benestar, amb propostes noves i tranversals. Potser és l’hora de posar-hi ulls crítics, aprofundir en aquests vincles i generar accions noves per una ciutat mitjana del país que és referent cultural a Catalunya, amb història potent especialment rellevant en el segle XIX,  multicultural, que viu avocada al món digital i a nous hàbits de consums i de producció artística… Noves propostes que responguin a les noves realitats i no a la inèrcia del passat.  És l’hora de proposar nous  compromisos entre escola i cultura, que vulguin aprofundir en els valors de la ciutat com a ciutat educadora.

Una darrera qüestió. La cultura és un instrument, un company de viatge, per al desenvolupament econòmic i el turisme. Que genera ocupació i noves oportunitats. Un factor d’atractivitat i dinamització del municipi. També ho hem dit repetides vegades. Certament. No obstant,  per a aprofundir cal actuar de manera definitiva amb tots els instruments polítics i tècnics per un treball compartit i en xarxa amb tot els implicats públics i privats. No treballar d’esquena, sinó sumant. Ha d’esser també una aposta central de la ciutat de Vilanova i la Geltrú del segle XXI, que posiciona valors culturals i patrimonials del segle XIX i, que acull visitants i ciutadania atrets per un relat atractiu, singular i autèntic, que es mostra intensament a Vilanova i La Geltrú.

Juan Luis Ruiz, candidat del PSC a l’alcaldia de Vilanova i la Geltrú

Article publicat al Diari de Vilanova del 27 de març de 2015

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *