«

»

Oct 26

Darrere la baixada de l’IBI a algunes llars de Vilanova i la Geltrú, el govern amagava una pujada

Fa unes setmanes ERC enviava a totes les cases un butlletí a on anunciava que l’IBI baixava a Vilanova i la Geltrú gràcies a la seva entrada al govern de CiU-PDECAT. Al Ple extraordinari que han convocat aquesta setmana hem conegut que darrera d’aquella decisió s’amagava una altra ben diferent: un increment de taxes i impostos a totes les llars i també per a totes les activitats econòmiques.

Increment de la taxa de la brossa, increments de l’impost d’obres, de la taxa del cementiri, dels guals, de l’import de terrasses i d’activitats a la via pública… entre altres. De tots els increments, el més elevat, és precisament el que afecta a tots els ciutadans i activitats econòmiques: la recollida de les brosses.

En relació a l’IBI i un cop hem rebut les noves valoracions cadastrals de la revisió que es va demanar al 2016, s’han avançat els nous imports que pagarem pel 2019 i ja sabem que en algunes llars sí que s’abaixarà, però en moltes altres, la baixada o no es produeix o és de poc més de 10-15 euros. Mentrestant, la regidora d’Hisenda Olga Arnau i candidata d’ERC ens estava preparant un increment de la taxa de la brossa de més del 19% per a totes les famílies i d’un 20% per a totes les activitats econòmiques. I tot això sense respondre a cap Pla de govern ni a objectius polítics del govern que encara desconeixem a aquestes alçades de “nou” govern, i amb molta opacitat: per primer cop no s’ha convocat el Consell d’associacions de veïns per informar de la proposta d’ordenances fiscals, com tampoc ho van fer amb la proposta de Pressupost.

Tota l’oposició hem votat en contra d’aquest increment de la recollida d’escombraries,  per ser injust i per l’absència d’objectius polítics sobre el servei d’escombraries. Aquest ple també ha posat en evidència la descoordinació dins del mateix govern. Una mostra en són les explicacions contradictòries que van donar l’alcaldessa i la mateixa Olga Arnau sobre l’encàrrec de l’auditoria del servei. Pensem que plantejar un increment tant gran de les escombraries és un error amb un servei que es troba actualment en pròrroga i que clarament cal reformular i actualitzar amb un nou plantejament d’acord amb uns mínims que caldria consensuar. Malauradament la paràlisi i en alguns casos bloqueig polític, ens aboca a que fins després de les properes eleccions no es podrà tornar a posar sobre la taula aquest servei, que és un dels principals que presta l’ajuntament i que clarament és molt millorable.

Val la pena recuperar la intervenció d’Olga Arnau al debat d’ordenances de l’any passat, a on demanava no incrementar ni taxes ni impostos als vilanovins i vilanovines, doncs bé, ella un any després ens tocarà la butxaca amb increments molt per sobre de l’IPC i per tant, injustificats, a no ser que realment hi hagi un afany recaptatori, el 5 %la taxa del gual o la taxa que pagaran totes les activitats que tinguin terrasses, l’impost d’obres amb una mitjana d’increment del 15%, o del 3,5% de la taxa dels serveis funeraris…

Hem aconseguit que no s’incrementi la taxa d’escombraries, però no tota la resta de taxes i impostos que amb l’abstenció la CUP i SomVNG han facilitat la seva aprovació. Nosaltres, els i les socialistes de Vilanova i la Geltrú no participarem de cap proposta d’increments, malgrat algunes qüestions tècniques que s’incorporaven, perquè al darrera no hi ha cap objectiu polític ni projecte de ciutat que acompanyi aquestes ordenances fiscals.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *