«

»

Set 29

Diàleg i canvi: la única solució per a Catalunya

En aquests dies difícils a Catalunya, de grans proclames i frases grandiloqüents, vull reivindicar dos conceptes tan necessaris com poc presents avui a casa nostra: el seny i la racionalitat.

Serà només a través de la serenor i del diàleg, de l’abandonament de les posicions maximalistes com podrem sortir, d’una vegada per totes, de la greu situació a què han abocat la societat catalana dos governs, que al meu parer, han actuat de forma molt irresponsable: el de Junts pel Sí a Catalunya i el del PP a l’Estat.

Dos governs als que, pel sol fet d’haver arribat a la situació actual, no són interlocutors vàlids per resoldre quina ha de ser la relació i l’encaix de Catalunya a Espanya. Perquè el que està en joc és quelcom tan important com la cohesió a la nostra societat. Allò que havíem coincidit en anomenar la unitat civil del poble de Catalunya i que, per un grapat de vots, uns i altres estan posant en perill.

I és que el dia 1 passarà i els catalans i les catalanes continuarem tenint sobre la taula un problema no resolt. Un problema davant el qual l’única solució és el diàleg i el pacte, renunciant a les posicions inamovibles que avui mostren uns i altres; fent política posant per sobre el bé comú, i deixant de banda els interessos propis d’una i altra part.

Un diàleg que han evitat durant anys. Que ens han fet creure que era impossible, malgrat que sí que va ser possible el 2011 i el 2012, quan el govern de Mas va pactar les retallades amb el PP de Sánchez Camacho i Rajoy.

El resultat d’aquesta manca de diàleg és certament trist: un govern a Catalunya que en nom de la democràcia atempta contra la democràcia, incomplint aquelles lleis que no agraden o no convenen. I un govern a Espanya que, després d’anys de mirar cap a un altre costat, decideix actuar de la pitjor de les maneres: negant-se a fer política, buscant només en la llei la solució a un problema que va molt més enllà i amb una miopia política que pot ser molt costosa per a la cohesió social a Catalunya.

En aquest context, el socialistes defensem el diàleg i la negociació que facin possible un canvi. No volem triar entre quedar-nos com estem o trencar amb tot el que som i hem estat. Volem un nou acord que faci possible un Estat veritablement federal; en què Catalunya sigui reconeguda com a nació; i que faci realitat el vell i bell anhel d’igualtat en la diversitat, d’una societat de ciutadans i ciutadanes lliures i iguals i amb absolut respecte als múltiples sentiments i identitats. En això continuarem treballant des del seny i la responsabilitat.

 

Juan Luis Ruiz
Primer Secretari PSC Alt Penedès-Garraf

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *