«

»

Nov 03

Entrevista a Juan Luis Ruiz a Eix Diari

 

Juan Luis Ruiz (PSC): “Seurem a negociar amb qualsevol partit, si els interessos de Vilanova i la Geltrú estan per davant de tot”

Pots llegir-la a la web d’Eix Diari:

https://www.eixdiari.cat/politica/doc/79875/juan-luis-ruiz-psc–seurem-a-negociar-amb-qualsevol-partit-si-els-interessos-de-vilanova-i-la-geltru.html?showdesktoppage=true

 

Juan Luis Ruiz ha estat reelegit aquest dilluns al vespre com a candidat a l’alcaldia de Vilanova i la Geltrú pel PSC. L’alcaldable no es tanca a cap pacte i acusa el PDECAT i ERC de fer moviments electoralistes en clau nacional deixant en segon terme els interessos la ciutat.

Ha tornat a ser escollit per ser el candidat a l’alcaldia de Vilanova i la Geltrú pel PSC. Com afronta aquesta reelecció?

Amb molta il·lusió i moltes ganes, perquè venim d’un mandat municipal amb el qual nosaltres vam posar moltes expectatives i molta feina. Els regidors i regidores socialistes som els que vam tirar endavant aquest govern municipal fins que ens van expulsar. Això marca un abans i un després tant en la política vilanovina com la pròpia governabilitat de la ciutat. L’entrada d’ERC al govern municipal respon únicament a interessos partidistes i electorals. Prova d’això és que van nomenar una candidata i al cap de tres dies van tancar un acord de govern amb aquells que han estat els seus adversaris durant tota la legislatura. ERC va tenir una actitud molt bel·ligerant cap a l’actuació del govern municipal del que llavors nosaltres formàvem part i ara són ells els que estan acabant tota la feina que vam iniciar nosaltres. Va ser una maniobra per part d’ERC per situar-se públicament, per agafar regidories i poder sortir en moltes fotografies o rodes de premsa, però treballar i governar són dues coses ben diferents.

Dieu que amb el govern actual de Vilanova, que esta conformat per PDECAT i ERC, no té idees ni projecte. Des dels socialistes quin projecte teniu per a Vilanova?

Tenim molts projectes per la ciutat, però en tot cas, en el moment de presentar les propostes ja ho farem. Que algú digui una sola proposta o idea que estigui executant aquest govern d’ERC i PDECAT que no sigui una continuïtat del que ERC va trobar fa sis mesos. Cap ni una. Fins i tot ERC s’ha volgut apropiar d’una iniciativa, i així ho vam denunciar, que surt dels pressupostos participatius del 2017, que era posar wifi als espais públics.

Com valora aquests gairebé quatre anys de govern?

Crec que hi va un abans i un després amb la nostra expulsió. Fins llavors hi havia un govern amb un mandat i un projecte molt clars, que a més havíem escrit i és públic. Seguíem aquest mandat, tot i les dificultats, ja que érem un govern en minoria, amb onze regidors en aquell moment, amb una oposició d’ERC i de la CUP molt dura i per això vam haver de pactar una vegada amb ERC i en una altra amb el PP els pressupostos. Per tant demostra que vam ser capaços de dialogar i arribar a acords amb tothom. Crec que en el moment de la nostra expulsió va començar la campanya electoral. Només cal veure que a les poques setmanes ERC fa el moviment, anomena el candidat i entra al govern municipal. Això respon a una estratègia.

Com serà la vostra candidatura electoral i amb qui comptarà?

M’agradaria comptar amb els companys que m’han acompanyat durant tot aquest temps en el grup municipal. Crec que han fet una excel·lent feina, han estat regidors compromesos amb Vilanova i la Geltrú i representen clarament el partit a Vilanova. També hem passat un any molt dur políticament. Hi ha hagut moments de tensió a la nostra ciutat i això s’ha de rebaixar d’alguna manera. Una societat no pot estar permanentment en un grau de tensió com vam viure fa un any. Això s’ha traslladat a tots els àmbits a nivell polític i local, la mostra és que vam ser expulsats del govern.

L’expulsió ve arran del suport del PSOE a l’article 155. Vilanova i la Geltrú no és l’únic municipi on el PSC ha sortit del govern, també ha passat en altres ciutats com Girona o Sant Cugat del Vallès. Creieu que el 155 us ha passat factura?

L’aplicació del 155 és una excusa molt poc creïble per expulsar-nos del govern. Ho deien fins i tot la resta d’oposició, CUP, Som VNG i ERC. Quan vam ser expulsats del govern van denunciar que això era una maniobra electoralista del PDECAT per situar-se de cara a les properes eleccions municipals. Nosaltres vam signar un acord de govern de 52 punts parlant exclusivament  de Vilanova i la Geltrú. Qui ha trencat l’acord de govern de manera unilateral, sense haver trencat ni un dels 52 punts va ser el PDECAT. Qui ha de donar resposta són ells, no nosaltres. A part, nosaltres també teníem gent del nostre entorn que ens preguntava per què governàvem amb el PDECAT.

En aquells moment, un dels regidors socialistes, Joan Martorell, va dimitir precisament per aquest suport del PSOE al 155. Com ha afectat a nivell intern?

El PSC a Vilanova estem més forts que mai i també estem més forts que mai a Catalunya i a Espanya. Ara mateix hi ha un president espanyol votat precisament per aquests que ens van expulsar del govern municipal. Nosaltres ens vam presentar a unes eleccions municipals, si algú vol fer política nacional que es presenti per ser diputat. Jo em presento per gestionar la meva ciutat, perquè el que m’apassiona és Vilanova i treballaré exclusivament per Vilanova. Jo he sentit les declaracions de la candidata d’ERC que diu que ha fet el pas de presentar-se a les eleccions municipals per la situació del país. Doncs a mi la situació del país no em mou a presentar-me, el que em mou és la meva vocació de servei públic per la ciutat. Són dues maneres de fer diferents. Uns estan més capficats en la qüestió nacional i uns altres tenim com a prioritat el nostre municipi.

Expliqueu que esteu més forts que mai, per tant, que el PSOE torni a ser a La Moncloa pot ser positiu per vosaltres de cara a les municipals?

Sí i a més les sensacions són bones. I fins i tot abans que Pedro Sánchez fos president. Quan ens van expulsar, gent de la nostra ciutat, de les entitats, associacions, qüestionaven aquells expulsió i a més veien que s’estava fent fora a els que havien treballat més per Vilanova. Molts segurament llavors ja tenien clar el seu posicionament de cara a les eleccions municipals. Sí és cert que estem forts i il·lusionats i creiem que el fet que Pedro Sánchez sigui president del govern d’Espanya ens ajuda. Crec que ens han matat no sé quantes vegades, com a PSC havíem d’estar desapareguts de la política catalana i de tot arreu. I els que han desapareguts són uns altres. En canvi el PSC, que fa molts anys que ens donen per morts, estem governant en molts municipis d’aquest país i tenim una certa representativitat al Parlament de Catalunya.

Dieu que l’expulsió del vostre grup del govern municipal significa un abans i un després. Tenint aquest precedent, tornaríeu a pactar amb el PDECAT?

Nosaltres hem demostrat que som l’única força política del consistori que som capaços de seure amb tothom i parlar de Vilanova i la Geltrú. Amb tots aquells que posin per davant Vilanova i la Geltrú sóc capaç d’entendre’m.

I amb ERC? En clau nacional ara els republicans estan en una fase d’eixamplar la base i busquen el suport no només de partits independentistes. Creu que això es podria traslladar a nivell municipal?

Primer hem de veure el seu programa electoral. Potser presenten un programa electoral en el que no estem d’acord. Ara mateix no sé quina posició tenen respecte sobre l’eixample nord o sobre la promoció econòmica, per posar dos exemples. Quan estaven a l’oposició deien una cosa i ara que estan al govern en diuen una altra. Per tant crec que és molt prematur parlar de pactes postelectorals, però insisteixo que nosaltres som capaços de seure amb qualsevol formació política que posi els interessos de Vilanova i la Geltrú per davant de qualsevol altre interès.

Si som capaços de posar-nos d’acord en un acord programàtic, com vam fer fa tres anys, cosa molt significativa perquè els dos partits que tradicionalment han estat adversaris polítics vam ser capaços de posar-nos d’acord per governar. Com a PSC ho hem dit i ho continuarem dient, seurem a pactar amb totes aquelles formacions polítiques que posin per davant Vilanova i la Geltrú i siguem capaços de posar-nos d’acord en una proposta programàtica. Ara, si comencen a pactar d’altres coses que no són Vilanova i la Geltrú serà molt difícil.

Bona part de l’independentisme està centrant aquestes eleccions municipals en clau nacional. Creu que s’està deixant la ciutat en segon terme?

Totalment. El que menys interessa és la ciutat, no interessen els serveis públics que es gestionen, no interessa la projecció de la nostra ciutat, no interessa l’estat del manteniment dels carrers i places, no interessa tampoc tenir una projecció de la ciutat més enllà del curt termini… Ara hi ha determinats partits i entitats que la seva prioritat és una altra, que nosaltres no compartim. Nosaltres ens presentem per treballar única i exclusivament per Vilanova. Hem de començar a planificar la ciutat del 2050, les eleccions municipals són al 2019. El 2025 és ja. Hem de tenir un govern que sigui responsable no només a l’hora de gestionar els serveis, també ha de pensar com posicionar la ciutat en els propers anys. Vilanova ha perdut un pes específic, per posar un exemple, el president de la diputació és l’alcalde d’Igualada.

La ciutat ha desaparegut del mapa i això abans no era així. En aquest sentit cal un fort lideratge i cal tornar a recuperar-lo. Després hi ha coses que s’hauran de decidir en la propera legislatura que determinaran molt la nostra ciutat. Temes urbanístics, com l’Eixample Nord per exemple.

Quins temes creu que són els que preocupen més a la ciutadania i com els voldria abordar?

Hi ha tres blocs. El primer són les polítiques socials. Estem sortint de la crisi, però encara hi ha moltes famílies que ho estan passant malament. S’han de donar ajuts, però també oportunitats. La gent no pot viure exclusivament dels ajuts. Cal que hi hagi un govern fort que sigui capaç de treballar, que tingui una promoció estratègica i de ciutat que sigui capaç de generar activitat econòmica que generi llocs de treball.

Un segon bloc és el manteniment de l’espai públic. Crec que aquí s’ha notat molt la baixada d’inversió que es va viure del 2011 al 2015 en manteniment de la nostra ciutat. Si deixes de mantenir, l’espai públic es deteriora.

I un tercer bloc, que va lligat amb la projecció econòmica de la ciutat juntament amb una projecció que vagi més enllà de la ciutat en si, per situar-nos en el conjunt de ciutats de Catalunya perquè tinguem presència i sobretot que sapiguem explicar molt bé que és el què fem i què tenim a Vilanova i la Geltrú. Quan jo era regidor de promoció econòmica vam tirar endavant la marca de ciutat. En el ple que el vam aprovar ERC va fer una crítica ferotge, va arribar a dir que era una marca d’una empresa privada, quan havíem elaborat la marca amb diferents sectors de la ciutat, hoteler, restauració… qui ho va dir és el que ara és regidor de promoció econòmica i ara va venent la marca de ciutat per tot arreu.

Porta més de vint anys en política. Com veu el futur? Té pensat quin podria ser el seu relleu?

El relleu l’haurà de decidir el partit. Ara estem capficats en les eleccions del 2019. A mi m’apassiona la política i Vilanova i la Geltrú i de fet és l’únic al que m’he dedicat. Ara mateix estic a la meva empresa, on faig d’enginyer, a la que vaig decidir tornar quan ens van expulsar del grup municipal. El que pugui passar els propers anys ja es meditarà personalment i col·lectivament.

 

Font i fotografia: www.eixdiari.cat

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *