«

»

Abr 01

La vergonya recorre Europa

Article de Juan Luis Ruiz publicat al Diari de Vilanova

Deia Jean Monnet, un dels pares fundadors de la Unió Europea, referint-se a aquesta institució que “nosaltres no col·liguem Estats, nosaltres unim les persones”. Aquests dies, en que molts assistim amb el mateix, altíssim, grau d’astorament i impotència a la resposta de la UE a la crisi dels refugiats, crec que cal recordar aquesta cita que encerta de ple en l’arrel de la vergonyosa actuació europea.

En aquest sentit, el que emana del tractat entre la UE i Turquia que, per cert, esquiva de manera barroera la legalitat internacional, és una concepció d’Europa radicalment oposada a la  de Monnet. Una concepció de la UE com un club de països units, exclusivament, pels seus interessos econòmics i en què qüestions com la justícia i la solidaritat queden relegades

No és aquesta l’Europa que necessitem i no és, evidentment, l’Europa que volem. Una Europa capaç de signar un tractat de retorn massiu de persones que fugen de l’horror, de la guerra i de la persecució política atribuint-los la categoria de “migrants econòmics”, obviant el seu status de refugiats en un exercici d’hipocresia política de conseqüències nefastes. Un tractat en virtut del qual a Grècia s’han convertit els centres d’acollida en centres de detenció.

Un tractat, al cap i a la fi, que afebleix aquella Europa que era garantia de llibertat, de democràcia, de justícia, de solidaritat, de pau i de benestar. Aquella Europa en què ens emmirallàvem i que va esdevenir una de les nostres màximes aspiracions durant la llarga nit del franquisme.

Volem una Europa que davant la crisi humanitària que estem vivint sigui capaç de posar en marxa un corredor humanitari d’acollida als refugiats enlloc del blindatge de fronteres que ha acabat imposant. Una Europa que, davant de l’auge de la xenofòbia i dels pensaments totalitaris esdevingui una garantia de democràcia, tolerància i llibertat. Una Europa que en un món de desigualtats creixents sigui la referència de les polítiques d’igualtat d’oportunitats i de benestar. Una Europa en què la vergonya actual sigui substituïda per la solidaritat. Una Europa, en definitiva, en què es demostri que és possible un món més just i millor.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *