«

»

Abr 30

L’àmbit de la cultura al quart debat obert

Ruiz, Orriols i Marco destaquen el paper de les ciutats com a projectes culturals

DSC_0813

El PSC ha celebrat el quart dels debats oberts, dedicat a l’àmbit cultural. El candidat socialista a l’alcaldia de Vilanova i la Geltrú, Juan Luis Ruiz, ha estat acompanyat pel músic, etnògraf i estudiós de la cultura popular vilanoví, Xavier Orriols i l’exdirector general del Liceu, Joan Francesc Marco.

Amb el títol “la cultura com a dret i valor públic, Juan Luis Ruiz ha posat en valor la feina feta pels socialistes a la Vilanova i la Geltrú i ha recordat que la trajectòria i la història cultural de la ciutat estan marcades per èxits col·lectius. “Les biblioteques són, de ben segur, l’èxit més rotund de la ciutat en matèria de cultura però també el Teatre, la Sala, l’Auditori, els museus i les festes populars”.

Així mateix, el candidat socialista ha explicat que davant la crisi econòmica i la crisi de valors que estem patint hi ha qui pot pensar que no cal donar protagonisme i recolzar la cultura, i que pot semblar, fins i tot, insolidari. Però en contra d’això, Ruiz ha defensat que “el futur i el progrés col·lectiu passa, entre d’altres, per enfortir i no oblidar la cultura”.

Xavier Orriols ha iniciat la seva intervenció afirmant que “la cultura no és només un dret sinó també un deure i un valor” i que és una mostra de la diversitat. Així mateix, en l’àmbit de Vilanova i la Geltrú aquesta diversificació és multiplica si la comparem amb ciutats amb les mateixes característiques.

A més, Orriols ha parlat de la cultura com a patrimoni, tant material com immaterial, i ha remarcat que hi ha molt de patrimoni ignorat que cal posar-lo en valor, coneixent-lo, estudiant-lo, conservant-lo, fent-ne difusió i restituint-lo.

Joan Francesc Marco a la seva intervenció ha manifestat que s’ha de saber qui fa la cultura i qui té la responsabilitat política i ha remarcat que “la cultura la fan els creadors i nosaltres hem d’estar al costat d’aquests creadors, apostar per ells i vetllar per a que arribin als ciutadans”. Així mateix, Marco diu que és terrible pensar que l’ “alta cultura” no pot ser popular, perquè la cultura, sigui quina sigui, ha de poder ser per a tothom i no només per a unes elits.

En aquest sentit, Marco ha destacat que els municipis són l’instrument més important per apropar la cultura a la ciutadania, així com l’educació i, en aquest sentit ha afirmat que “el problema de la cultura del nostre país no s’arreglarà fins que formi part de l’educació obligatòria a les escoles públiques”.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *