»

Set 16

L’educació hauria de ser una prioritat de país i no el focus de la tisora

Fer país i intentar que el futur sigui millor hauria de tenir en el focus de prioritats del govern, l’educació pública de qualitat, però malauradament l’inici del curs actual ens demostra que l’educació és un pilar central de les retallades enlloc de ser un pilar central de les prioritats de govern, tant per CiU a Catalunya, com el PP a Espanya.
Aquest, serà un dels cursos escolars més difícils dels últims anys. Un curs on les retallades són les protagonistes enlloc de ser-ho els milers d’estudiants que inicien o prossegueixen els seus estudis. Les xifres d’enguany són que a Catalunya iniciem el curs escolar amb gairebé 30.000 alumnes més i 3.000 professors menys, el que suposa un augment de les ratios que s’amplien fins a 27 alumnes a l’educació infantil i primària, 35 a l’ESO i 40 a batxillerat. Unes dades, a les que hi hem d’afegir molts més ajustos i retallades, com el fet que les baixes de professorat no es cobriran fins passats 10 dies lectius, recaient les substitucions en el professorat en plantilla.  Uns professors als que se’ls hi ha retallat el sou i augmentat la jornada lectiva.
El PSC ha defensat sempre que l’educació sigui un dret universal (tant per aquell que la pot pagar com aquell que no), perquè l’educació pública és, sobretot, un servei al país.
És evident que s’han de fer esforços per reduir el dèficit. Esforços que ja van fer els governs d’esquerres a la Generalitat, tot i les crítiques, amb mesures raonables i ni de bon tros comparables amb l’agressivitat al sistema públic de les actuals, que amb les retallades amb educació generen una pèrdua de drets i d’igualtat d’oportunitats. A partir d’ara només podran estudiar aquells qui més tenen.
I es que el tsunami de les retallades en educació afecten a llars d’infants, educació primària, secundaria, graus superior i universitat. S’ha reduït el pressupost de funcionament dels centres, les beques i ajudes a l’estudi, els ajuts d’acollida matinal, les beques de menjador i s’han augmentat les taxes universitàries i dels Graus Superior que hauran de pagar 360€.
A les llars d’infants el cop de destral a les subvencions per part de la Generalitat suposen que alguns municipis s’hagin vist obligats a pujar fins a un 300% el preu de la matricula a les llars d’infants municipals. Un fet que perjudica a les famílies més necessitades i que afecta a la conciliació entre la vida laboral i familiar.
A tot això, cal afegir el tancament de centres educatius que ha portat a terme el Govern de la Generalitat. Unasituació greu ja que això suposarà la re-ubicació dels alumnes en altres centres. I en aquest tema, tenim un exemple proper, com ha estat l’Escola Pasífae de Vilanova que haurà de traslladar els seus alumnes a l’Escola Sant Jordi.
Està clar que les polítiques del Govern de CiU han traspassat la línia vermella, fent perillar la qualitat de l’educació pública. És cert que cal fer esforços per reduir el dèficit, però l’educació hauria un dels pilars intocables . Però hi ha que creiem que la reducció del dèficit s’ha de fer amb ajustos fiscals (tot el contrari a eliminar l’impost de successions als milionaris que va fer CiU o l’amnistia fiscal del PP).

En com afrontar la reducció del dèficit està la diferència entre aquells que creiem en una escola pública com a valor de la societat i aquells que ja els està bé que l’escola privada sigui el paller per a aquells que se la poden pagar. 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *