«

»

Gen 21

Odón Elorza demana Ajuntaments més actius davant la situació de crisi econòmica i d’emergència social

Elorza va posar sobre la taula temes com la regeneració política, la situació de debilitat econòmica de les administracions locals i la importància de la participació i col·laboració entre els ajuntaments i la ciutadania

 

 

Més d’un centenar de persones van participar el passat dijous 15 de gener al primer del cicle de debats del PSC, dedicat a l’aprofundiment democràtic a les ciutats i participació ciutadana amb l’alcaldable socialista Juan Luis Ruiz, i que va comptar amb les intervencions de l’exalcalde de Sant Sebastià Odón Elorza i la professora de la Universitat Rovira i Virgili, Blanca Deusdad.

Davant el context econòmic, social i polític el candidat socialista a l’alcaldia de, Juan Luis Ruiz, va iniciar l’acte posant de relleu la importància de començar el cicle de debats parlant sobre la democràcia a les ciutats i va afirmar que “aquells que ens dediquem a la política hem de ser capaços de donar resposta a la ciutadania. No podem contemplar impassibles com l’escletxa oberta entre política i ciutadania es va eixamplant”. Així mateix, Ruiz va afirmar que cal introduir noves fórmules de participació i d’aprofundiment democràtic per recuperar la credibilitat de la política però sobretot perquè la democràcia no se’n ressenti i que els municipis són un bon espai, donada la proximitat entre els ajuntaments i la ciutadania, per impulsar mesures que tornin a acostar la política als ciutadans. És per això que, Juan Luis Ruiz va avançar que “aquest serà un dels eixos principals del nostre programa i un dels àmbits prioritaris de la nostra acció de govern”, tot i que va recordar que els socialistes ja van apostar en el passat pels processos de participació ciutadana”.

En la seva intervenció, Blanca Deusdad va posar sobre la taula temes com la corrupció política, que ha originat una manca de confiança en els polítics en molts casos de forma injusta ja que tal i com va afirmar “no es pot posar en un mateix sac a tothom perquè hi ha persones que estan fent molt bona feina com a regidors i mereixen tot el respecte”. Un altre tema va ser la responsabilitat que haurien de tenir els polítics sobre les promeses electorals fetes i l’emergència de nous partits polítics vinculats a moviments socials “que han sorgit pel descontent amb la situació econòmica, social i política”.

Per la seva banda, qui va ser alcalde de Sant Sebastià, Odón Elorza, que ha realitzat informes sobre la regeneració de la democràcia, la democràcia participativa i un nou model de Parlament obert, va iniciar la seva intervenció reclamant una major sensibilitat dels ajuntaments en aquests moments de crisi que estan castigant de forma molt dura als ciutadans i ciutadanes. En aquest sentit Elorza va afirmar que els ajuntaments han de tenir la capacitat d’oferir ajudes als seus ciutadans i que “han de mostrar una actitud de rebel•lia i no es poden quedar com a espectadors aliens al patiment dels seus ciutadans”.

Així mateix Elorza va explicar que els ajuntaments han d’afrontar amb sensibilitat la crisi, el desprestigi de la política, la situació de debilitat econòmica de les administracions locals amb retallada de dependències per culpa de la Llei de Racionalització de les Administracions Locals i la debilitat de la democràcia.

Davant d’aquest panorama, Odón Elorza va apuntar a la rebel·lia en la despesa pública per reforçar la cohesió social, donant major rendibilitat als equipaments municipals; apostar per la regeneració política amb transparència, comunicació constant amb la ciutadania i canvis en el funcionament intern dels ajuntaments; una gestió més eficaç i eficient que passa per “un contracte amb la ciutadania que els corresponsabilitzi en el funcionament de la ciutat creant xarxes de col·laboració”; fomentar l’educació de la ciutadania que la dreta ha eliminat de les escoles, “fent que les ciutats siguin més humanes”; i respondre a la debilitat democràtica amb una governança participativa, amb “un ajuntament més social i obert”.

De cara a les eleccions municipals del proper mes de maig, Elorza va apostar per programes que siguin fruit d’un procés de participació ciutadana que després de les eleccions permetin continuar amb programes de govern elaborats també a partir de debats amb la ciutadania que marquin les prioritats.

En aquest sentit, el PSC prepararà per a les properes setmanes jornades de treball obertes a la ciutadania per escoltar i recollir propostes en la redacció del que serà el programa que presentarà.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *